Het WAT-HOE-WAAROM van dragen

De mens is een zoogdier, maar wist u ook dat wij evolutief gezien dragers zijn?

Bij de vluchters, zoals paarden en herten, worden de jongen helemaal ‘af’ geboren, en lopen meteen mee met de kudde. Verstoppers, zoals katten en konijnen, brengen hun hulpeloze jongen ter wereld en laten deze langere tijd alleen in het nest. De jongen van dragers worden ‘af’ geboren maar zijn totaal afhankelijk van hun ouders.  Deze baby’s kunnen niet langdurig alleen gelaten worden, want dan gaan ze huilen als alarmsignaal. Hun primaire reflexen zoals de grijp- en schrikreflex impliceren dat ze zich bij gevaar snel kunnen vastklampen aan hun verzorgers. De mens behoort dus tot de dragers.

Wanneer je een baby optilt, trekt hij zijn knietjes op en neemt daardoor automatisch de ideale ergonomische draaghouding aan, de M-houding,  met een ontspannen gebolde rug en zo weinig mogelijk druk op de heupkoppen en -kommen. Plat op de rug liggen is voor pasgeborenen niet natuurlijk. Alle kwetsbare organen zijn zo onbeschermd en dit voelt onveilig, wat vaak huilen tot gevolg heeft. Mensenbaby's zijn dus gemaakt om gedragen te worden.

Als je je kindje draagt, zit het veilig dicht bij je. Het kan je ruiken en voelen en hoort je hartslag. Ook de nood aan huidhonger wordt zo voldaan, en door elkaar aan te raken komt er oxytocine (knuffelhormoon) vrij dat zorgt voor ontspanning bij kind en ouder. Hierdoor ontstaat een veilige hechte band.

Fysiek contact is ook belangrijk voor de hersenontwikkeling, je kindje leert de wereld om zich heen kennen vanop een vertrouwd plekje en kan zich afwenden bij overprikkeling. Hij leert hoe jij reageert en communiceert met anderen en jij leert zijn signalen kennen en sneller te reageren op zijn behoeftes. Ze zijn nieuwsgierig naar de wereld om hen heen en durven deze te verkennen, wetende dat ze een veiligheidsnet hebben.

Verder is de ergonomische spreidhurkzit goed voor de spijsvertering, en ook de warmte en beweging die jij veroorzaakt zijn ideaal bij krampjes of reflux.

En het is ook ongelooflijk handig. Een draagdoek kan zo in je tas, is gemakkelijker in een drukke straat, geen gedoe met een buggy die niet in je kofferbak past of niet te duwen is over smalle, oneffen zandpaadjes in het bos. Je hebt bovendien je handen vrij voor je andere kindje(s) en kan gemakkelijk de hond uitlaten.

En het is gewoon leuk! Je kan gezellig tegen elkaar kletsen, knuffelen en genieten van dat kleine lijfje dat tegen je borst in slaap valt.