Het WAT-HOE-WAAROM van dragen

De mens is een draagling

De mens is een zoogdier, maar wist u ook dat wij evolutief gezien dragers zijn?

In het rijk der zoogdieren zijn er 3 types. Bij de vluchters, zoals paarden en herten, worden de jongen helemaal ‘af’ geboren en gevoed met eiwitrijke melk voor een snelle spier- en botontwikkeling.

Verstoppers, zoals katten en konijnen, brengen hun hulpeloze jongen dan weer groot met vetrijke melk welke een verzadigd gevoel geeft zodat ze lange tijd alleen kunnen achterblijven in het nest.

De jongen van dragers worden ‘af’ geboren maar zijn totaal afhankelijk van hun ouders. De melk bevat vooral suikers voor een optimale hersenontwikkeling en is snel verteerbaar. Deze baby’s kunnen niet langdurig alleen gelaten worden, want dan gaan ze huilen als alarmsignaal. Hun primaire reflexen zoals de grijp- en schrikreflex impliceren dat ze zich bij gevaar snel kunnen vastklampen aan hun verzorgers. Ergo, de mens is een draagling.

 

Gemaakt om gedragen te worden

Wanneer je een baby optilt, trekt hij zijn knietjes op en neemt daardoor automatisch de ideale ergonomische draaghouding aan met een ontspannen gebolde rug en zo weinig mogelijk druk op de heupkoppen en -kommen.

Plat op de rug liggen is voor pasgeborenen niet natuurlijk. Alle kwetsbare organen zijn zo onbeschermd en dit voelt onveilig, wat vaak huilen tot gevolg heeft.

 

Waarom dan dragen?

Als je draagt, zit je kindje veilig dicht bij je. Het kan je ruiken en voelen en hoort je hartslag. Ook de nood aan huidhonger wordt zo voldaan, en door elkaar aan te raken komt er oxytocine (liefdeshormoon) vrij dat zorgt voor ontspanning. Hierdoor ontstaat een veilige hechte band.

Fysiek contact is ook belangrijk voor de hersenontwikkeling, je kindje leert de wereld om zich heen kennen vanop een vertrouwd plekje en kan zich afwenden bij overprikkeling. Hij leert hoe jij reageert en communiceert met anderen en jij leert zijn signalen kennen en sneller te reageren op zijn behoeftes.

Kinderen die veilig gehecht zijn durven hun wereld te verkennen omdat ze weten dat ze een veiligheidsnet hebben.

Verder is het goed voor de spijsvertering, niet alleen de juiste ergonomische houding, maar ook de warmte en beweging die jij veroorzaakt. Ideaal bij krampjes of reflux.

Het is ook ongelooflijk handig. Een draagdoek kan zo in je tas, is gemakkelijker in een drukke straat, geen gedoe met een buggy die niet in je kofferbak past of niet te duwen is over smalle, oneffen zandpaadjes in het bos.

Je hebt bovendien je handen vrij voor je andere kindje(s) en kan gemakkelijk de hond uitlaten.

En het is gewoon leuk! Je kan gezellig tegen elkaar kletsen, knuffelen en genieten van dat kleine lijfje dat tegen je borst in slaap valt.

 

Nabijheid, een behoefte om te koesteren

Om onze kinderen te laten opgroeien tot verantwoordelijke, sociaal competente volwassenen, is een goede hechting de basis.

Deze hechting begint al voor de geboorte en gaat een leven lang door, maar de eerste jaren zijn hierin cruciaal. Veilige hechting bereik je door er te zijn voor je kinderen, ze serieus te nemen en tegemoet te komen aan hun behoeften.

In de praktijk kun je dat doen door ze vanaf het begin veilig bij je te dragen in een doek of ergonomische drager. Een draagconsulent kan je daarin perfect de juiste ondersteuning bieden zodat het voor beide fijn aanvoelt en je kindje zich optimaal kan ontwikkelen. Wil jij graag zorgzaam op weg met je kindje? Dan ben je hier op de juiste plek!