Zelfstandig tot zit komen

Gepubliceerd op 16 juli 2022 om 13:41

Zelfstandig tot zit komen. En wel bekende zin in draagland. Maar wat betekent het nu eigenlijk? En waarom wordt er zo mee geschermd?

De meer exacte frase zou beter 'zelfstandig zonder hulpmiddelen van liggende positie tot zit komen' zijn. Daarmee bedoelen we dus een baby die zonder externe hulp, in welke vorm dan ook (spijlen van de box, de sofa, de huishoud,...), vanuit een liggende positie (ruglig, omrollen is de eerste stap) er in slaagt om zichzelf op z'n billen te werken en zo stabiel kan blijven zitten.

De meeste kindjes kunnen dit gemiddeld rond de leeftijd van negen maanden, al zijn er natuurlijk uitschieters in elke richting.

De reden waarom deze eigenschap belangrijk is heeft te maken met de ontwikkeling van het kind. Een kindje dat zover ontwikkeld is dat het deze handeling kan uitvoeren, beschikt namelijk over een voldoende stevige spierontwikkeling van rug en nek en genoeg core stabiliteit om zichzelf te corrigeren wanneer er een onevenwicht of disbalans in zijn beweging optreedt. Dit betekent dus dat het kind sterk genoeg is om een houding die niet meteen de natuurlijke houding van het kind volgt aan te kunnen zonder druk te zetten op het lichaampje.

Rugdragen waarbij je kindje dus niet hoog op je rug zit, en daarbij nog eens ondersteund wordt door een paar lagen stof vraagt om die ontwikkelingsfase zodat de ergonomie voor het kind gewaarborgd kan blijven. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.