Nieuwe doek wassen?

Gepubliceerd op 3 april 2022 om 16:50

Een nieuwe doek moet je eerst wassen voor gebruik. Hierdoor gaan de vezels zich goed zetten en voorkom je draadverschuivingen. Bovendien zitten er nog best veel verfresten in de stof, en wil je het laagje après dus wegwassen.

Hoe ga je te werk? Voor de meeste easycare doeken geldt alvast dat je netjes het waslabel kan volgen. Katoen bijvoorbeeld kan gewoon in de wasmachine, net als heel veel andere materialen. 

Gebruik steeds een vloeibaar wasmiddel zonder wasverzachter en zonder optische witmakers. 

Ook delicatere blends kunnen eventueel in de machine, op het juiste wasprogramma en met het juiste wasmiddel, zorg er dan wel voor dat je je machine vertrouwt. Wol heeft bijvoorbeeld niet graag temperatuurschommelingen en vindt teveel wrijving ook niet fijn. Daardoor gaan de vezels vervilten, en dan is je doek niet meer veilig.

Twijfel je? Dan kan je altijd met de hand wassen. In een babybadje bijvoorbeeld. Ook dan is een constante temperatuur wel belangrijk.

Doeken met linnen en katoen en andere easycare vezels kunnen daarna aan de waslijn drogen, of eventueel een keertje in de droger op koude stand. 

Wol en zijde zijn broze vezels en vereisen liggend drogen. Een lange gang waar je dan handdoeken op de grond legt met daarop de doek is ideaal. Dit duurt wel langer, vervang regelmatig de handdoeken door droge exemplaren. Zijde droog je ook uit direct zonlicht. Dit kwetsbare materiaal durft vergelen anders.

Dragers hoef je niet eerst te wassen. Deze werden al voorgewassen voor het in elkaar zetten, anders zou je kans hebben dat er zaken ongelijkmatig krimpen en je een scheve draagzak uit de was haalt.

 

Dus: samengevat: altijd eerst wassen, laat je niet verleiden tot snel een keertje knopen, maar ga meteen aan de slag om je doek zo mooi en veilig mogelijk te houden!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.